AB HINC »Od zdaj naprej«

Obnovoletna pregledna razstava članic in članov DLUM 2022

23. 12. 2022–25. 2. 2023

Galerija DLUM, Židovska ulica 10, Maribor

 

 

Razstavljajo: Ernest Artič, Elena Churnosova, Bogdan Čobal, Matjaž Duh, Lučka Falk, Erna Ferjanič, Irena Gajser, Rebeka Golob, Nataša Grandovec, Stojan Grauf, Azita Hedayati, Cvetka Hojnik, Marko Horvat, Natalija Juhart Brglez, Jožef Jurič, Špela Kobal, Zdravko Kokanović - Koki, Zmago Kovač, Jasna Kozar, Katja Kozjek Varl, Albin Kramberger, Jože Kramberger, Anka Krašna, Blažka Križan, Kaja Lukač, Slađana Matić Trstenjak, Marijan Mirt, Samo Pajek, Marko Pak, Ludvik Pandur, Polona Petek, Vojko Pogačar, Gregor Pratneker, Aljana Primožič Fridauer, Janez Rotman, Zoran Rožič, Lucija Stramec, Maja Šivec, Stojan Špegel, Mira Uršič in Oto Vogrin.

 

 

Kuratorka razstave je Kristina Prah.

 

Razstava je odprta od torka do petka med 10. in 15. uro,

ter v soboto med 10. in 13. uro.

 

Vljudno vabljeni!

 

________________

 

Na kratko o razstavi in projektu:

 

V petek, 23. 12. ob 18. uri bo v galeriji DLUM na Židovskem trgu otvoritev tradicionalne obnovoletne pregledne razstave članic in članov DLUM 2022, ki obeležuje že 102 leto neprekinjenega društvenega delovanja. K sodelovanju na razstavi so vabljeni vsi člani društva, da se na njej predstavijo z enim ali dvema deloma novejšega datuma, ki so tekom trajanja tudi ocenjevana s strani izbrani kuratorjev za vsakoletno nagrado DLUM.

 

Naslov letošnje razstave, katere kuratorka je Kristina Prah, nosi naslov AB HINC »Od zdaj naprej«. Društvu je namreč uspelo prestopiti stotino let in preživeti izjemne razmere, ki mu niso preprečile drugačnega, a še vedno živega delovanja in priprave razstav na Židovskem trgu. To dokazuje trdoživost umetnosti in članov umetnikov DLUM, obenem pa vzbuja mnogo vprašanj: kam, kako, s kom, navsezadnje, zakaj od zdaj naprej? Tudi če nimamo odgovorov, se jih verjetno splača iskati, ali pač?

 

Vsi prijavljeni umetniki, letos jih sodeluje kar 41, so s svojimi likovnimi deli – tako raznovrstnimi in različnimi – na temo odgovorili s svojo intimno in legitimno hipotezo. Izrazili so se od iskanja navdiha v naravi, v svetlobi in temi, za domačo mizo in v lastni podobi, v iskanju najčistejšega likovnega izraza in v ekspreimentiranju z materiali, v pogledu v nebo in na bližnjo okolico mesta, v skrbi za naravo ali izginjajoče vrednote, v spominih in v praznovanju.

 

Tekom let z družbenimi spremembami preobražal tudi koncept same razstave, prepad med umetniki, likovnimi deli in občinstvom pa je predvsem v zadnjih letih naraščal. V navezavi na to in na razpisano temo se je kuratorki porodila misel, kako drugače pristopiti do ljudi ter zmanjšati razdaljo med umetnostjo in uživalci umetnosti.

Umetnike je povabila, da v času priprav na razstavo poslikajo, dogradijo dodelajo, obdelajo – svoj keramični krožnik – ki bo na prodaj na januarski dobrodelni dražbi v organizaciji Rotary Kluba Maribor - Park. Zakaj krožniki? Ker so simbol hranjenja in uživanja (lepote, dobrote, umetnosti…), omizja in sožitne skupnosti, v zgodovini se pojavljajo kot slikarski medij že tisočletja in so nemalokrat prestopili mejo umetne obrti v umetnost, če se ozremo vsaj na Picassove, na drugo stran pa mnogokrat v kič. Krožnikov DLUM bo do otvoritve razstave, kjer bodo tudi razstavljeni, nastalo okoli 20.

 

Razstava bo na ogled do 25. 2. 2023. Nagrajenci_ke obnovoletne pregledne društvene razstave bodo razglašeni v začetku februarja prihodnjega leta.