MODRA ČRTA: Od renesanse do novih medijev
13. 5.–13. 7. 2022
KIBLA PORTAL

Vljudno vas vabimo na slovesno odprtje tradicionalne letne razstave Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Majski salon 2022, ki bo v petek, 13. maja 2022, ob 19. uri na razstavišču KIBLA PORTAL.

Majski salon, ki teče skoraj neprekinjeno že od leta 1909, predstavlja tradicionalno letno razstavo članov in članic ZDSLU iz devetih regionalnih društev. Je razstava z najdaljšo tradicijo v Sloveniji in prikazuje sodobno slovensko likovno produkcijo. Na letošnji razstavi na KIBLA PORTALU sodeluje 218 umetnikov in umetnic z več kot 600 likovnimi deli.

Modra nit povezuje likovne in ustvarjalne ideje, od klasičnih do novih tehnoloških medijev. Povezuje 500 let štafelajne slike z ustvarjalnim aktom v digitalnih in mešanih medijih, ki se odpira v nove likovne možnosti. Za umetnika_co, ki iz svojega ateljeja pripelje umetniško delo v svetlobo galerijskega prostora, je velik izziv, kako bo vzpostavil_a soodnos z drugimi deli na skupinski razstavi dvestodvajsetih umetnikov_c. Še večji izziv je za kuratorja_ko, ki jih postavlja v medsebojne odnose. KIBLA PORTAL v nekdanji tekstilni hali v Mariboru nudi prostor in podporo tem mnogoterim umetniškim vizijam in pristopom na drugačen način. Umetniška dela so postavljena v perspektivah vključujočega postavljanja umetnin v prostor, torej inkluzivnost raje kot ekskluzivnost – med seboj se mešajo in postavljajo v številne medsebojne dialoge, sorodnosti in nasprotovanja. Medsebojna prepletenost je osnovna ideja.

Kuratorici in kurator razstave so Aleksandra Kostič, umetnostna zgodovinarka, kuratorka in likovna kritičarka, mag. Mojca Štuhec, umetnostna zgodovinarka, ter Peter Tomaž Dobrila, kurator, producent in intermedijski umetnik.

Vstop je prost.