Vsako leto poteka v Parizu v  Louvru, v prostorih, ki jih sedaj pokriva steklena piramida, Salon SNBA ( Societe Nationale des Beaux Arts).

Salon ima med vsemi najstarejšo tradicijo, velja za prestižnega - obstoja že od leta 1890 in pokrovitelj je vedno aktualni predsednik republike. Tudi letos je bil pokrovitelj predsednik republike g. Macron. 
Slovenija ima na Salonu za svojo delegacijo že tretje leto dogovorjen svoj prostor in svojega kuratorja. 
Sodelovalo je 500 umetnikov iz celega sveta, med njimi je bila letos uspešna slovenska umetnica Maruša Štibelj, ki je dobila nagrado žirije. 
To je v treh letih že četrta nagrada, ki smo jo Slovenci uspeli pridobiti na Salonu SNBA. V preteklih dveh letih so bili uspešni Marjan Mirt, Branimir Ritonja in Eva Petrič. 
Na razstavi v prostorih Vetrinjskega dvora bodo razstavljena dela umetnikov, ki so bila letos razstavljena v Parizu ter nagrajena dela iz preteklih let. Slovenijo so letos zastopali Igor Orešič, Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Zdravko Luketič, Kaja Urh, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Marjan Mirt, Klementina Golija, Klaudij Tutta in Ivan Prešeren Žan.


"Letošnji Salon je že 157. po vrsti. Kot prva iz Slovenije je že leta 1981 na salonu sodelovala naša slikarka Ivana Kobilca, ki je bila sploh prva ženska, ki so ji strogi selektorji takratnega časa omogočili razstavljata svoja dela. Do leta 2016 na tej prireditvi ni razstavljal nihče iz naše države, leta 2016 pa je potem na Salonu razstavljalo enajst slovenskih umetnikov in mlada multimedijska umetnica Eva Petrič je za svoje delo Ophelia prejela srebrno medaljo. V letu 2017 je na Salonu razstavljalo deset slovenskih ustvarjalcev na različnih področjih umetnosti. Mariborski kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, fotograf Branimir Ritonja, prav tako iz Maribora, pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša."

Vir: Večer, 11.12.2018

Dogodek posnel in foto pripoved uredil: Bruno F. Fras