Na letošnji že 156. mednarodni razstavi, ki jo v prostorih Carrousela du Louvre v Parizu organizira Francosko Nacionalno društvo za umetnost, so se znova predstavili tudi slovenski umetniki.

Ob osmih slikarjih še kipar in fotograf. Prav onadva sta s svojimi deli prepričala 6-člansko žirijo umetnikov in kritikov, ki jima je dodelila visoka priznanja. Kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, Branimir Ritonja pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša.

Razstavljena dela so bila na ogled v kletnih prostorih Louvra od 6. decembra, priznanja pa so umetniki prejeli ob koncu, 10. decembra. Organizatorjem se je zgodila neprijetnost, saj je v bližini razstavišča zagorelo, zaradi česar je bila slovesna razglasitev, napovedana za prejšnji večer, prestavljena na nedeljo.

Slovence so zastopali Igor Orešič, Oto Rimele, Bogdan Čobal, Franc Skerbinek, Veljko Toman, Zdravko Luketič, Viktor Šest, Rado Jerič, Marjan Mirt in Branimir Ritonja. Njihova dela so bila na ogled v prvem od šestih prostorov, ki so obkrožali centralni del razstavišča, v katerem so dobile mesto predvsem skulpture. Uradni podatki o številu obiskovalcev do odhoda slovenske delegacije še niso bili na voljo, lani pa si je razstavo po podatkih organizatorja ogledalo okrog 15 000 obiskovalcev.